Velg område

Del | Tilbake | Skriv ut

Dovrefjell

Vis i kart

Snøhetta er Dovrefjells merkestein. I tidligere tider ble den regnet for å være Norges høyeste fjell. I dag vet vi bedre, men det er lett å være enig i at Snøhettamassivet er imponerende der det rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre. Det er da også Norges høyeste fjell utenom Jotunheimen. Mye av dens unike posisjon i nordmenns bevissthet skyldes nok at de største dalene i Norge har sitt utspring her oppe og at Snøhetta ligger ved den historiske hovedferdselsåren mellom det «nordenfjeldske og det sønnenfjeldske» Norge. Gudbrandsdalen, Romsdalen, Drivdalen/Oppdal/Sunndal og Folldalen/Østerdalen starter på Dovre. Den første dokumenterte bestigningen av toppen er Jens Esmarks som skjedde i august 1801.

Plantelivet på Dovrefjell er svært rikt, og mange dyr, særlig fugler, vet å verdsette Dovrefjells frodighet. Spesielt Fokstumyrene er attraktive for mange fuglearter. Det mest særpregede dyret i Dovrefjells fauna er moskusoksen som ble importert fra Øst-Grønland på midten av 1900-tallet, men trives godt. Men vokt deg, kom det ikke for nær, den klumpete fremtoningen er en rask sprinter. Husk at vi har nok nærbilder av moskusen på Dovre.

Snøhettamassivet (2286 moh) er imponerende der det rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre

Vest for Snøhetta forandrer fjellformasjonene karakter, fjellene mellom Sunndalen og Romsdalen er atskillig villere enn de lenger øst.

Mest populære ruter:
Fra Kongsvoll til Reinheim og Åmotsdalshytta. Fra Snøheimveien eller Reinheim opp på Snøhetta. Rutene mellom Åmotdalshytta, Grøvudalshytta, Gammelsetra og Vangshaugen.

Gode startsteder:
Kongsvoll, Snøheimveien, Lønset v/Blokhus og Vangshaugen.

Kart:
I tillegg til Norge 1:50 000 fra Statens kartverk, fins turkartene Snøhetta i 1:50 000 og Dovrefjell Sunndalsfjella og Dovrefjell Knutshø i 1:100 000 fra Ugland It Group AS, som alle er godt oppdaterte.

Hyttene på Dovre drives av DNT Oslo og Omegn, Kristiansund og Nordmøre Turistforening og Trondhjems Turistforening.


Mer informasjon om området:
Stiftelsen iNasjonalparker
Dovrefjellrådet